perjantai 23. huhtikuuta 2021

Ruohikoiden leikkaukset on hyvä aloittaa heti toukokuun 2:lla / 3:lla viikolla liki pääsääntöisesti, koska toukokuusta juhannukseen on kovin kasvunaika

Tamperelainen pihapuutarhuri keväisiä vinkkejä pihaan puutarhaan 14.4.2021 pic10













Nurmikonhoidosta: Tamperelainen pihapuutarhurin ja puutarhaneuvoja Lehto Olavin kevätvinkit sammaloituneelle tai muuten nääntyneelle nurmikolle

Ruohikoiden leikkaukset on hyvä aloittaa heti toukokuun 2:lla / 3:lla viikolla liki pääsääntöisesti, koska toukokuusta juhannukseen on kovin kasvunaika

Tiedustelut tilaukset ensisijassa sähköpostilla:

Talonmiespalvelu@gmail.com

Puhelin whatsup / signal: 044-3380291

Kauttamme erilaisia ruohikonhoitoja leikkauksista, kylvöön, paikkaistutuksiin, kasvimaiden muokkaukset puutarhajyrsimellä , kohokukkapenkkien teot etc.

Https://Maanmuokkaukset-Tampere.blogspot.com


Lumen sulamisen jälkeen nurmikko kaipaa ns elvytystä. Kevyt haravointi, kalkki- ja eloperäinen lannoitus ja paikkauskylvöt ovat ajankohtaisia huhti-toukokuulla. Anna nurmikon kuitenkin kuivahtaa kunnolla sulamisen jälkeen ennen kuin lähdet kunnostuspuuhiin. Hyvävoimainen nurmikko pärjää kilpailussa niin sammalta kuin rikkakasvejakin vastaan.  


Lumen alta paljastuva nurmikko siistitään talven aikana pudonneista risuista ja kävyistä esim ajamalla ne tehokkaalla ruohonleikkurilla murskeeksi tai suurimmat ko kertymät haravoiden pois.. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen rapsutella pois.


Jos nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, nyt on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla, ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.


Sammal valtaa tiivistyneet nurmikot, joillekin se sopii. Itse pidän hyvää sammalikkoa melkein parempana kuin nurmikkoa, jollei ole alttiina kovalle kulutukselle; lapset, koirat etc


Kun tavoitteena on nurmikon elo vuodesta toiseen tulee ristiriitaa: Vanhojen nurmikkojen yleisin ongelma on sammaloituminen. Sammal ei kestä kulutusta kuten nurmiheinät, siksi siitä monesti halutaan eroon. Nurmikon sammaloitumiseen on monia syitä, yksi on maan tiivistyminen.


Kun nurmikon maapohja tiivistyy, nurmiheinien juuret eivät viihdy siinä. Vähitellen nurmikon kasvu hiipuu. Sammal puolestaan ei ole moksiskaan maan tiivistymisestä, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston, valottaa tiivistymisen seurauksia.


Suositeltavaa on muista yksinkertaiset asiat nurmikon säilymiseksi:

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä suosimalla orgaanisia lannoitteita koiran-, hevosenkikkareet, sekä nokkosvesi.


− Orgaaniset lannoitteet vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa. Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta.


Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.


Kalkki ei tapa sammalta


Yleisin vinkki nurmikon sammaleen torjuntaan on kalkitus. Se on osittain virheellinen: Kalkitus ei tapa sammalta. Osa nurmikolla kasvavista sammallajeista viihtyy happamassa, osa emäksisessä maassa.


− Kalkitus ei tapa sammalta, se jopa parantaa tiettyjen sammallajien, kuten keto- ja niittyhavusammaleen sekä lehtoruusukesammaleen kasvua. Ohje nurmikon kalkitsemiseen perustuu siihen, että nurmiheinät viihtyvät kalkitussa maassa. Kun nurmiheinät voivat hyvin, ne kasvavat voimakkaasti eikä sammaleelle jää kasvutilaa.


Voimakas nurmikko voittaa sammaleen


Kalkituksen lisäksi nurmikko tarvitsee ravinteita. Moni jättää nurmikon lannoittamatta, jotta pääsisi ruohon leikkaamisessa vähemmällä. Tosiasiassa lannoittamatta jättäminen aiheuttaa kituliasta kasvua ja nurmikko häviää vähitellen kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan. Jos haluat kasvattaa tiiviin ja elinvoimaisen nurmikon, älä laiminlyö lannoitusta ( Eloperäinen oivaa kahvinporoista kissankakkakasojen levittämiseen niille alueille missä itse ole tarkoitus oleilla, maata retkottaa tmv).


Vanhojen nurmikkojen hoitoon sopivat erikoislannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi poistavat sammaleen. Sammalsyöppö on lannoite, jonka korkea kaliumpitoisuus kuivattaa sammaleen, ja samalla se ravitsee nurmiheinät vahvaan kasvun. Lannoiterakeessa on mukana myös hyötymikrobeja, jotka hajottavat kuivuneen sammaleen. Eli kuollutta sammalta ei tarvitse edes haravoida pois.


Nurmikon lannoitus kannattaa ajoittaa toukokuulle, kun maa on jo lämmennyt yli 10 asteen ja nurmiheinät ovat lähteneet kasvuun. Silloin myös maan pieneliöt ovat valmiustilassa hajottamaan lannoitetta – ja myös sammalta. Annostele lannoite mahdollisimman tasaisesti, niin nurmikkokin kasvaa tasaisen kauniisti.


5 vinkkiä nurmikon kevätkunnostukseen


Anna nurmikon sulaa ja kuivua ennen kevätkunnostusta.

Haravoi oksat ja kävyt nurmikolta.

Paikkaa täysin paljaat kohdat kylvämällä uusia nurmikonsiemeniä.

Lannoita nurmikko; sammaloituneelle nurmikolle on oma erikoislannoitteensa.

Kituliaasti kasvaviin kohtiin haravoidaan lannoituksen jälkeen katteeksi ohut multakatekerros.


---------------------------

https://Nurmikonhoito.blogspot.com/

-----------------------------

Ei kommentteja: